Inspiratie

Branche
gerelateerd

Blogs

Nieuws

Inspiratie

Branche
gerelateerd

Blogs

Nieuws

Communiceren 2.0

12 Nov, 2021

We doen het de hele dag door. Met familie, collega’s en klanten. Er gaat waarschijnlijk geen dag voorbij dat we niet communiceren. De manieren om dat doen zijn tegenwoordig bijna onbeperkt. Maar wat is de makkelijkste manier om een boodschap goed over te brengen? Of juist het meest effectief of persoonlijk?

Goed communiceren kan tegenwoordig een uitdaging zijn. Hoe doe jij dit als notaris?

Uitdagingen van nieuwe communicatie
De manieren om te communiceren zijn de afgelopen jaren flink veranderd. Schrijven, bellen en soms faxen zijn traditioneel de meest gebruikte manieren. De afgelopen jaren zijn ook WhatsApp, Zoom en Teams in de zakelijke communicatie vanzelfsprekend geworden.

Met de komst van die nieuwe manieren van communiceren zijn ook onze verwachtingen veranderd. Enkele jaren geleden was het prima als je binnen 48 uur een mail beantwoordde. Tegenwoordig verwachten we eigenlijk direct een statusupdate of reactie.

De waan van de dag maakt dat het extra uitdagend. Want hoe houd jij grip op de communicatie met je klanten? En hoe kom je tegemoet aan de verwachting dat je altijd maar bereikbaar bent of direct reageert?

“Coolblue maatschappij”
Wij helpen onze klanten de verschillende communicatiestromen zo goed mogelijk te ondersteunen. Want in deze tijden van digitalisering is er ook een nieuwe generatie klanten die een andere behoefte heeft aan communiceren.

Een mooi voorbeeld is hoe het bedrijf Coolblue dat doet. Wanneer je een bestelling op de website plaatst, krijg je als klant van iedere stap in het proces een update.
Van het moment dat je hebt betaald tot de bezorger de volgende dag om 15:45 uur voor je deur staat.

In het notariaat werkt het (nog) niet zo gedetailleerd. Hoewel het hier vaak over complexe processen en grote bedragen gaat, hebben klanten vaak geen idee in welke fase van het proces zij zitten. Hoe gedetailleerd wil jij dit, bijvoorbeeld in een leveringsproces, met jouw cliënten communiceren?

Comfortabel communiceren
Natuurlijk moet de manier van communiceren passen bij jouw stijl. Dat kan de tone of voice zijn maar ook de communicatiemiddelen die je daarvoor inzet. Een brief of e-mail is altijd goed. Ben je wat digitaler ingesteld? Dan is een Teams-meeting of een bericht vanuit WhatsApp Business logisch. Het een vervangt het andere niet, maar kan net beter aansluiten bij het profiel van jouw kantoor of de behoefte van je klant.

Het belangrijkste: bespreek met je klanten wat zij van jou kunnen verwachten, dan weet je zeker dat jullie dezelfde taal spreken. En voel je vooral comfortabel bij de middelen die je inzet.

In verbinding blijven
We weten hoe belangrijk het is dat je op de juiste manier met je klanten kunt verbinden. Heb jij suggesties of ideeën voor ons zodat we communicatie in het notariaat kunnen ondersteunen? We horen het graag van je! Bel, mail, app of contact ons op een manier waarover we nog niet hebben nagedacht. We blijven graag in verbinding!