Inspiratie

Branche
gerelateerd

Blogs

Nieuws

Inspiratie

Branche
gerelateerd

Blogs

Nieuws

Durf te veranderen!

12 Dec, 2019

Je bent, vooral op werkgebied, gewend om iets op een bepaalde manier te doen. Vaak is dat de manier die je aangeleerd is of welke jij zelf het meest efficiënt vind. Voor jou werkt dat goed maar het kan geen kwaad om eens te kijken hoe het ook anders kan.

We weten allemaal dat het moeilijk is om te veranderen. Als iemand tegen je zegt dat je je werkwijze moet veranderen, dan moet je daar aan wennen. Zolang je jouw eigen werkwijze hebt, weet je wat er van je verwacht wordt en hoe je dat moet doen, dat voelt comfortabel.

Vaak willen mensen wel veranderen, maar vinden ze het spannend hoe het uitwerkt omdat ze bang zijn niet snel genoeg gewend te zijn aan de nieuwe manier van werken. Hieronder 5 tips om verandering makkelijker te maken.

Tip 1. Doe het samen

Maak de nieuwe plannen samen met je team en vraag hun wat zij willen. Als het eigen plannen zijn zet iedereen zich er meer voor in.

Tip 2. Koppel de verandering aan doelen

Als we dit gaan doen, bereiken we dat. Vertel dat het nieuwe gedrag bijdraagt aan het resultaat en effect van de verandering. Vaak is dat tijdwinst dus minder werkdruk!

Tip 3. Behouden, verminderen en versterken

Wat blijft er hetzelfde en wat moeten we vooral zo blijven doen? Benoem dat wat we wel moeten blijven doen (behouden), wat we niet meer moeten doen (verminderen) en wat we nieuw aan moeten leren (versterken).

Tip 4. Verandering gaat niet in 2 dagen

Verandering is niet van het een op het andere moment geregeld, er zijn wat opties waardoor je minder snel kan terugvallen in oude gewoontes (bijvoorbeeld een nieuw systeem) maar over het algemeen duurt het even voordat je gewend bent aan de verandering, benoem dat het niet erg is!

Tip 5. De gouden tip naar succes

Als laatst, maar misschien wel als eerst, is het belangrijk te kijken naar jezelf want elke verandering begint bij jezelf. Neem het voortouw, wees enthousiast en help je collega’s waar ze hulp nodig hebben. Een verkeerd voorbeeld is een verandering doorvoeren maar zelf niet betrokken zijn. Als je zelf niet betrokken bent zullen je collega’s dat ook niet zijn.

Maar wat nu als er nog steeds weerstand is?

Kijk wat er achter die negatieve reacties zit. Is het wel weerstand of is iemand bang om te falen? Vaak zit er achter de weerstand een heel verhaal. Probeer deze negativiteit om te buigen naar positiviteit. Wat heeft iemand nodig om wel met de verandering om te kunnen gaan.

Waarom heeft iemand zo’n sterke mening? Misschien is hij bang zijn baan te verliezen of is hij bang dom over te komen? Door goed te luisteren en oprecht geïnteresseerd te zijn, kun je iemand helpen toch mee te gaan in de verandering.